Kasuistikk

Første helikoptertransport med COVID-19 patient i Danmark

By March 30, 2020 April 1st, 2020 No Comments

Type case: Logistikk, utstyr, smittevern
Forfattere: Søren Finnemann Rudolph, Troels Martin Hansen

Presentasjon av kasuistikk:
Transport av intubert covid-19 patient med hypoksisk respirationssvigt (fi02 1,0, PEEP 20) til højere terapeutisk niveau hvor helikopter var eneste alternativ, EpiShuttle ikke aktuelt pga. patients habitus.

Forberedelse til transport: Kabine strippes for unødvendigt udstyr, akuttaske pakkes i plastpose og mediciner klargjort før afrejse. Bobleplast anlagt mellem kabine og cockpit, og over bagerste vindue for at mindske rengøring. Læge og HCM omklædes til PPE på afdeling, pilot forbliver uden PPE. HCM har med ekstra sæt med PPE og aftager første sæt når patienten er i kabinen (kontrolleret aftagning med observatør), nyt sæt påtages ved ankomst hospital. Patient pakkes i bobleplast. Læge har på FFP3 maske i tilfælde accidentel ekstubering in-flight og ved behov for at skifte respirator og anvender headset.

Når patienten er i kabinen, tørrer piloten av alle håndtag. Læge benytter ikke papirjournal men elektronisk patientjounal der kan aftørres efter opdraget.

Efter at patient er afleveret aftørres lægesædet og kabel til intercom med spritserviet slik at læge kan udelade at bruge PPE på hjemtur. Lægen bruger nyt headset (husk at medbringe 2 headset) Brugt udstyr anbringes på båren og rengøres hjemme, dette tager minimum 1 time efter hjemkomst. Læge gik efter rengøring i bad.

Vigtige læringspunkter og konklusjon:
Det er behov for retningslinjer for afdækning af kabinen. Tidskrævende at klargøre helikopter og rengøre efter opdrag. Udfordrende at opretholde PPE og god infektionshygiejne i almindelig set-up, specielt hvis der skal benyttes overlevelsesdragt og redningsvest. Brug thomas tubeholder da patient bliver fugtig i bobleplast og tape vil løsnes. Sørg for god koordinering ved skifte av respirator på hentested:

  • Sluk intensivafdelingens respirator
  • Tube afklemmes
  • HEMS respirator tilkobles og tændes (husk HEPA/virus-filter mellem tube og respirator)
  • Afklemming fjernes, alle connections tapes

Vigtig med ekstra bemanding på helipad for at tage patienten ud.